رسانه مذهبیون

کجا نذری میدن تهران؟ (محرم 1403)

کجا نذری میدن تهران؟ با شروع ماه محرم در هر سه دهه این ماه عزیز در شهرها و محله های مختلف، مردم نذری پخش می کنند. در این ماه از گذشته تا به امروز این رسم بین مردم ایران رواج داشته است که خیرات کنند و غذا یا شربت یا چای و یا حتی محصولات فرهنگی و آموزشی خود را به عنوان نذری پخش کنند. در این مطلب از رسانه عابدون قصد داریم به شما بگوییم که در شهر تهران کجا نذری می دهند تا بتوانید در روزهای مختلف محرم بهترین نذری ها را پیدا کنید.

خیرات یاران مسیح(ع)

در خیابان کریمخان، ابتدای ویلا روبه روی کلیسای ارامنه سرکیس مقدس، حسینیه ارامنه هر سال میزبان عزاداران مسیحی و کلیمی است که به حضرت ابوالفضل (ع) ارادت خاصی دارند. خیرات و نذری این هیأت به واسطه خیرین و شفا گرفتگانش هر سال وسیع‌تر می‌شود. آوریل عیسایی، صاحب قنادی در ارامنه تهران، که مدت ۲۴ سال است در روز عاشورا به دسته‌های عزاداری امام حسین (ع) شیرینی به عنوان نذری تقدیم می‌کند.

در میدان هفت تیر، خیابان مفتح، کوچه جار (بعد از مانتو آناهیتا)، هر سال ظهر عاشورا آبگوشت نذری تقدیم می‌شود.

پنیر تبریز با طعم نان سنگک

هیأت صنف لباس فروشان، یکی از قدیمی‌ترین هیأت‌های مذهبی است که با نام مداحش مشهور شده و همچنان در صدر مجالس مذهبی فعالیت می‌کند. این هیأت واقع در خیابان سعدی، چهارراه مخبرالدوله، بعد از نماز صبح و زیارت عاشورا، صبحانه مفصلی خیرات می‌دهد.

حسینیه دلریش، واقع در خیابان سعدی انتهای کوچه ممتاز، با اهتمام به سنت‌های قدیمی، مدت‌هاست که هر دهه محرم بعد از نماز صبح و زیارت عاشورا، عزاداران را به پنیر تبریز و نان سنگک میزبان می‌کند.

آش شله قلمکار در ظهر عاشورا

در محله پیروزی، خیابان شکوفه، مکانی به یادماندنی است که هر سال در ظهر عاشورا، آش شله قلمکار به عنوان نذری به عزاداران اهدا می‌شود.

هیأت بیت الرقیه، که در انتهای خیابان پنجم نیروی هوایی واقع شده، به دلیل میزبانی از عزادارانش که ۱۰ روز محدود هستند، با قدمت طولانی خود، معتقد به عدم پذیرایی غیر از چای در این مدت هستند.

حسینیه صاحب الزمان(عج)، در چهارراه کوکاکولا، نیز از جمله هیأت‌های معروف منطقه است که هر سال در دهه اول محرم، هر شب با قیمه از عزادارانش پذیرایی می‌کند. ابتدای خیابان شکوفه، هیأت مهدیون با قورمه سبزی‌هایش در محرم شهرت دارد.

شله زرد شام غریبان

مسجد امام رضا، قدیمی‌ترین مسجد منطقه نظام‌آباد که از سال ۱۳۲۵ تأسیس شده و از سال ۵۹ محل برگزاری مراسم هیأت شهدای بسیج است، با مساحت کوچک ولی با پذیرایی برکتی که به هیأت آن می‌بخشد. غذای ثابت ظهر تاسوعای این مسجد زرشک پلو با مرغ و ظهر عاشورایش قیمه است. این هیأت مشهور به شله زرد پر بادام شام غربیانش معروف است.

نزدیک به ۳۰ سال است که عزاداران را با شربت آبلیموی زغفرانی خود سیراب می‌کند. این ناحیه از پهن‌ترین و اصلی‌ترین بخش خیابان نظام‌آباد است که در روز عاشورا، تمام دسته‌های عزاداری در این مکان جمع شده و نماز ظهر عاشورا را این‌جا برگزار می‌کنند.

خیابان دماوند، ایستگاه فرودگاه، هیأت جوادالائمه گزانه لاهیجانی‌ها که در سال ۴۲ تأسیس شد، با پذیرایی خاص و کامل خود، از سفره‌اش از بگیر تا ماست و سبزی‌خوردن و میوه و غذای شمالی‌اش شناخته می‌شود.

بادمجان ورزشکاری

هیأت اول مظلوم در بهارستان، با ۵۰ سال تاریخ، به جایگاه پهلوانان و قهرمانان ورزشی دست پیدا کرده است. این هیأت با غذای خاص خود، به قیمه بادنجانی مخصوص و بادنجان ۲۵ سانتی‌متری خود شهرت دارد که ظاهری سرخ شده و جذاب دارد.

خانقاه صفی علیشاه، واقع در میدان بهارستان، هر سال با آبگوشتی نذری پذیرایی می‌کند که در منطقه به خصوصیت خود واصل است.

ایران در دوران صفویه و قاجاریه به دلیل وضعیت ویژه‌ای که در میانه راه تاجران جاده ابریشم داشت، تحت توجه بود. در این دوران، دو مکان اصلی که اهمیت ویژه‌ای یافته بودند، بازار و مساجد بودند. مثلاً بازار چهارسوقی که در زمان فتحعلی‌شاه ساخته شد، تا امروز هم کاربری دارد و همچنین بزرگترین بازار و بزرگترین مکان برگزاری مراسم مذهبی است. این بازار، خلاف ایران کوچک نشده است؛ بلکه هر قومیت ایرانی به یک صنف مشغول شده و اصالت خود را در همان کسب و کار حفظ کرده است.

علاوه بر این، در عزاداری‌ها و مراسم مذهبی خود، به پایبندی به اصالت قومی خود و برگزاری مراسم به سبک محلی مشغول هستند. نظم و ترتیبی که در برگزاری دسته‌ها و هیأت‌های قومی بازار وجود دارد، بی‌نظیر است و سال‌هاست با نام صنف و قومیت خود شناخته شده‌اند. به عنوان مثال، دسته‌های اردبیلی‌ها، تبریزی‌ها، همدانی‌ها، بزازان، کفاشان، آهنگران و …

در فصل سرما، میدان سبزه محل ورودی بازار، با ارائه شیر و شیر کاکائوی داغ، تمام روز به عزاداران حسینی پذیرایی می‌کند. علاوه بر این، هر چه دسته‌های عزاداری و رهگذران بنوشند، این برکت را تمام نمی‌کند. از راسته کفاشان که وارد می‌شوید، قبل از آنکه چیزی ببینید، اولین بویی که به مشام می‌رسد بوی عطر آبلیموی تازه و گلاب است که سال‌های سال خیراتش به راه است. عکس‌های شجرنامه خانوادگی صاحب احسان نیز نظر هر بیننده‌ای را جلب می‌کند که نسل به نسل این اعتقاد میان شان گشته و ادامه داشته است.

در ابتدای راسته زرگرها، تشت‌های استیل و آلومینیومی بزرگی است که سیب‌زمینی پخته با نان را در بر می‌گیرد که انگار تمام نمی‌شود و به دریا وصل است. این هفته کامل از صبح تا غروب به دسته عزاداران خیرات می‌دهد و با این کار، معتقد است که برکت یک سال کاسبی و روزی اش را تضمین کرده است.

در سال ۱۳۶۰ هجری، همزمان با تأسیس بازار چهارسوق، اولین مسجد و هیأتی که شکل گرفت متعلق به هیأت بزازان بود که جزو پولدارترین صنوف آن زمان محسوب می‌شد. در این هیأت، انجام وظایفی که نسل به نسل گشته، اهمیت ویژه‌ای دارد. برای مثال، اگر صد سال پیش، آشپز از یک خانواده برای عهده دار آشپزی بوده است، در این هیأت، این مهارت موروثی است. شهرت قیمه‌های لذیذ و لعاب این آشپزخانه وسیع و پررونق است که در طول سال، عزادارانش مقداری از آن را به خاطر برکت و یمن آن در فریزها نگهداری می‌کنند تا در صورت لزوم درون بازار بزرگ، مراسم بسیار منظم و عجیبی داشته باشد که خاص خودش را دارد و سال‌های سال است که هیچ خللی در نوع برگزاری آن به وجود نیامده است.

مسجد ملک از دیگر مساجد مهم بازارهاست که به سخنورانش شهرت دارد و عزاداران این مسجد، فارس‌زبان هستند. بسیاری از پامنبری‌های این مسجد، از دولتی‌های قدیمی و سازمانی‌های خارج از کسبه بازار هستند و پذیرایی این مسجد نیز در سینی‌های سه نفره صورت می‌گیرد. شیوه تمیز و دلپذیر این پذیرایی به گونه‌ای است که حتی وسواسی‌ترین افراد هم از آن استقبال می‌کنند و فسنجان تاسوعای این مسجد نیز به شهرت رسیده است.

هیأت متوسلین حضرت علی اصغر(ع)

در صبح‌های تاسوعا، عزادارانی که از متروی صادقیه به بالا می‌آیند، می‌توانند به حلیم داغ این هیأت در صادقیه سر بزنند، به خصوص در روزهای سرد زمستان که این غذای گرم و سیر کننده بسیار مورد علاقه است.

باقالاپلو در محله طرشت

مسجد امام حسن مجتبی، یکی از مساجد قدیمی تهران است که با نام مداحش مشهور است و غیر از مراسم نماز و عاشورایی، پذیرایی ویژه‌ای ندارد.

در همین حوالی، هیأت عاشقان ثارالله در محله طرشت از سال ۶۹ شروع به فعالیت کرده است و به دلیل پخت غذاهای با کیفیت، شناخته شده است، از جمله باقالاپلو با گوشت، جوجه کباب، فسنجان، آش، کباب کوبیده و قیمه.

از تقاطع آذربایجان تا کمیل در خیابان رودکی، چندین هیأت اصلی این خیابان در طول مراسم عزاداری، به عزاداران لوبیاپلو ارائه می‌دهند، یکی از غذاهای ثابت ظهر عاشورا.

میدان آزادی، قبل از پل یادگار امام (ره)، هیأت مهدیه امام حسن مجتبی (ع)، یک مجلس قدیمی که با قیمه عزادارانش را می‌پذیراید.

از زرشک پلو تا کباب کوبیده

مهدیه تهران از سال ۴۷ تاکنون به ثبات خود ادامه داده است و محلی است که به اسم محله مشهور شده است. غیر از برگزاری مراسم عزاداری و مذهبی، محرم‌هایی پربرکت برگزار می‌کند و به دلیل وسعت مراسم، پذیرایی غیر از چای انجام نمی‌دهد و تنها در روز عاشورا با قیمه از عزادارانش پذیرایی می‌کند.

هیأت پنج تن آل عبا، در چهارراه امیریه، کوچه میر کاظمیان، در سال ۱۳۳۰ تأسیس شد و هر سال سه روز اول محرم، آبگوشت نذری می‌دهد. شب علی اصغر (ع) هر سال با زرشک پلو با مرغ نذری و سوم امام (ع) با کباب کوبیده پذیرایی می‌کند.

چهار نفر یک سینی

مسجد ارگ تهران با مساحت نزدیک به ۴۵ هکتار، در چهار راه گلوبندک، یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین مساجد تهران است و یکی از مراکز اصلی برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع) است. یکی از وقایع تلخ این مکان، آتش‌سوزی شب پنجم محرم ۱۳۸۳ و از دست دادن عزادارانی که در این حادثه جان خود را از دست دادند.

این مسجد، در طول دهه محرم، به جز قیمه و قورمه سبزی نذری در روزهای عاشورا و تاسوعا، پذیرایی دیگری انجام نمی‌دهد. این پذیرایی به سبک سنتی و ویژه‌ای است که تنها برای عزاداران برگزار می‌شود. غذای چهار نفر، در یک سینی بزرگ سرو می‌شود و عزاداران ملزم به میل غذای خود در داخل مسجد هستند و مجاز به بردن آن به خارج از مسجد نیستند.

حسینیه کربلایی‌ها، که توسط شیعیان عرب و عراقی، در دهه ۶۰ هجری قمری تأسیس شد، هر سال در ظهر عاشورا قیمه نذری می‌دهد.

حسینیه سادات عراقی (عرب)، واقع در چهارراه گلوبندک، همجوار با حسینیه کربلایی‌هاست و تنها به بانوان خیرات می‌دهد. این حسینیه، صبح عاشورا، حلوا نذری می‌کند.

اما یک واقعه ویژه در یکی از هیأت‌ها در خیابان ۱۵ خرداد رخ می‌دهد. عزاداران و سینه‌زنان این هیأت، پس از مراسم شام، پیتزا می‌خورند. اگرچه تهیه این پیتزا به سادگی انجام نمی‌شود و احتمالاً آشپزان هیأت آن را تهیه نمی‌کنند، اما نوعی از جوانان در این هیأت، فست فود را به مراسم عزاداری‌شان اضافه کرده‌اند. پذیرایی با پیتزا در مراسم عزاداری در شهر اصفهان دیده شده است که امروزه دیگر خبری از آن نیست.

هیأت کاشف الکرب

این هیئت در دهه اول محرم عزاداری پرشوری را برگزار می کند و غذاهای مختلفی مانند آبگوشت، کباب کوبیده، خورشت قیمه و قرمه سبزی و … می دهد.

آدرس: تهران – خیابان شریعتی – بالاتر از متروی قیطریه – خیابان موسیوند – پلاک 7

هیئت صنف لباس فروشان

یکی دیگر از هیئت هایی که باید در لیست معروف ترین نذری های تهران قرار دهیم، هیئت صنف لباس فروشان است. این هیئت هرساله در ایام محرم پس از نماز صبح به برگزاری زیارت عاشورا می پردازد و پنیر تبریز با طعم نان سنگک داغ به مردم می دهد.

آدرس: خیابان سعدی، چهارراه مخبرالدوله، انتهای کوچه ممتاز، حسینیه دلریش

هیئت بیت الرقیه

از جمله نذری های متفاوت در تهران باید به آش شله قلم کار اشاره داشت. هیئت بیت الرقیه از هیئت های قدیمی در یکی از محله های قدیمی تهران است که هر ساله در ظهر عاشورا، آش شله قلم کار می دهد.

آدرس: پیروزی، خیابان شکوفه، محله دروازه دولاب، کوچه خوش

هیئت متوسلین حضرت علی اصغر(ع)

در غرب تهران و در محله صادقیه می توانید حلیم نذری بگیرید. بالاتر از میدان صادقیه، هیئت متوسلین حضرت علی اصغر (ع) هر ساله در صبح تاسوعا حلیم می دهد.

هیئت عاشقان ثارالله

یکی دیگر از هیئت های قدیمی تهران که در سال 69 و در محله طرشت تاسیس شده است، هر ساله در دهه محرم نذری های مختلفی از جمله باقلاپلو با گوشت، جوجه کباب، فسنجان، کباب کوبیده، آش و قیمه به عزاداران می دهد.

 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا