اگر برای وضو وقت نداشته باشیم می توانیم تیمم کنیم؟
اگر برای وضو وقت نداشته باشیم می توانیم تیمم کنیم؟ تیمم میتواند در مواقع خاص که اسلام تعیین کرده است جایگزینی برای وضو و غسل باشد. ممکن است در شرایطی وقت برای نماز تنگ باشد و آنقدر فرصت نداشته باشید که وضو بگیرد، آیا در این صورت تیمم جایز است؟! در این مقاله از سایت عابدون به این سوال شما از نظر مراجع پاسخ خواهیم داد.
اگر برای وضو وقت نداشته باشیم می توانیم تیمم کنیم؟
یکی از موارد تیمم نداشتن فرصت براى وضو یا غسل است.
1. هر گاه وقت به قدرى تنگ باشد که اگر وضو بگیرد، یا غسل کند تمام نماز یا مقدارى از آن بعد از وقت خوانده مىشود، باید تیمّم کند.[1]
2. اگر عمداً نماز را به قدرى تأخیر بیندازد که وقت وضو یا غسل نداشته باشد، معصیت کرده، ولى نماز او با تیمّم صحیح است، اگر چه احتیاط مستحبّ آن است که قضاى آن نماز را بخواند.
3. کسى که شک دارد که اگر وضو بگیرد، یا غسل کند وقت براى نماز او مىماند یا نه، باید تیمّم کند. [2]
بنابراین، در این موارد تیمم مکفی است، و نماز خوانده شده قضا ندارد، اما برای نماز بعدی در صورت وجود آب مکفی نخواهد بود. و باید غسل یا وضو انجام داد. البته به نظر امام خمینی (ره) اگر این تأخیر عمدی باشد، احتیاط مستحبّ آن است که قضاى آن نماز را بخواند. لازم به ذکر است که اگر این موضوع قبل از اذان صبح در ماه رمضان به سبب جنابت باشد، تیمم فقط مکفی برای صحت روزه است، ولی برای نماز وظیفه اش غسل است.[3] [1] آیت الله بهجت: تمام نماز بعد از وقت خوانده مىشود، باید تیمّم کند. و در صورتى که اگر وضو بگیرد یک رکعت از نماز را در وقت مىخواند و بقیه را خارج وقت، ولى اگر تیمّم کند تمام نماز را در وقت مىخواند، مىتواند بنابر اظهر هر کدام را خواست انجام دهد، ولى احتیاط مستحبّ در تیمّم و خواندن تمام نماز در وقت است. و اگر با تیمّم هم تمام نماز را نمىتواند در وقت بخواند، باید بنابر احوط بلکه اقرب وضو بگیرد و یک رکعت نماز را در وقت با وضو بخواند.
در هفت مورد به جای وضو و غسل باید تیمم کرد
اول آن که تهیه آب برای وضو یا غسل ممکن نباشد .
دوم اگر به دلیل ترس از دزد و جانور و… یا نداشتن وسیلهای که بتوان با آن آب به دست آورد ، دسترسی به آب ممکن نباشد، باید تیمم کرد. و همچنین است اگر تهیه کردن آب یا استعمال آن به قدری مشقت داشته باشد که مردم تحمل آن را نکنند .
سوم اگر بترسید استفاده از آب سلامت را به خطر بیاندازد و یا باعث طولانی شدن دوره درمان شود باید تیمم نمود. ولی اگر آب گرم ضرر ندارد ، باید با آب گرم وضو بگیرید یا غسل کنید .
چهارم هرگاه بترسید که اگر آب را به مصرف وضو یا غسل برسانید ، خود یا خانواده ، یا دوستان و کسانی که با شما مربوطند مانند کارگر و … از تشنگی بمیرند یا مریض شوند یا به قدری تشنه شوند که تحمل آن مشقت دارد ، باید به جای وضو و غسل، تیمم نمود . و نیز اگر بترسید حیوانی که مانند اسب و قاطر معمولا برای خوردن سرش را نمیبرند ، از تشنگی تلف شود ، باید آب را به آن داد و تیمم نمود ، اگر چه حیوان مال شما نباشد. و همچنین است اگر کسی که حفظ جان او واجب است به طوری تشنه باشد که اگر انسان آب را به او ندهد، تلف شود.
پنجم کسی که بدن یا لباسش نجس است و مقدار کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند ، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمم نماز بخواند . ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند،باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
ششم اگر غیر از آب یا ظرفی که استعمال آن حرام است آب یا ظرف دیگری ندارد ؛ برای مثال آب یا ظرفش غصبی است و غیر از آن آب و ظرف دیگری ندارد، باید به جای وضو و غسل، تیمم کند.
هفتم هرگاه وقت به قدری تنگ باشد که اگر وضو بگیرید یا غسل کنید، تمام نماز یا مقداری از آن بعد از وقتخوانده میشود و یا در ماه مبارک رمضان اذان گفته می شود ، باید تیمم کنید.خجالت کشیدن عذر شرعی محسوب نمی شود و شما تنها می توانید صبر کنید تا وقت نماز تنگ شود و به جای غسل کردن تیمم کنید و نماز بخوانید ؛البته به دلیل به تاخیر انداختن عمدی نماز تا آن زمان معصیت کرده اید ، ولی نماز صحیح است .توجه بفرمایید که اگر تیمم بدل از غسل کنید تا زمانی نیاز به غسل کردن وجود ندارد که عذر شرعی باقی باشد ؛ بنا بر این اگر به دلیل تنگی وقت تیمم کرده اید ، برای کارهای دیگری که صحیح بودن آن مشروط به غسل کردن است باید غسل کنید .درباره تعداد نمازها و روزه هایی که باطل بوده و قضای آن واجب است، وظیفه شما این است که حداقل و حداکثر تعداد این نمازها و روزه ها را حدس بزنید، وظیفه شما بجا آوردن قضای تعداد کمتر است؛ برای مثال اگر حدس بزنید بین 50 تا 70 روزه از شما قضا شده، قضای 50 روزه برای شما واجب است.