آیا شیر خر حرام است؟ نظر مراجع درباره خوردن شیر الاغ
برای دانستن حکم خوردن شیر الاغ، باید به فتاوی مراجع تقلید مراجعه کرد. بر اساس نظر این مراجع، حکم خوردن شیر حیوانات به حکم گوشت آنها بستگی دارد. به عبارت دیگر، اگر گوشت یک حیوان حرام باشد، شیر آن نیز حرام است.
فقه اسلامی بسیاری از جنبههای زندگی مسلمانان را پوشش میدهد، از جمله احکام مربوط به غذاها و نوشیدنیها. در این مقاله قصد داریم تا حکم شرعی نوشیدن شیر الاغ و قاطر را بررسی کنیم.
حکم شرعی خوردن شیر الاغ
برای تعیین حکم شرعی نوشیدنیها، باید به نظرات مراجع تقلید توجه کرد. این مراجع بر اساس حلال یا حرام بودن گوشت حیوانات، فتوا میدهند.
- شیر حیواناتی که گوشتشان حلال است، حلال است. مانند شتر، گوسفند و گاو.
- شیر حیواناتی که گوشتشان مکروه است، مکروه است. مانند قاطر و الاغ.
- شیر حیواناتی که گوشتشان حرام است، حرام است. مانند خوک.
حکم خوردن شیر الاغ و قاطر بر اساس نظر مراجع تقلید
در این بخش، به بررسی نظرات سه مرجع تقلید میپردازیم. همانطور که ذکر شد، حکم کلی مراجع تقلید براساس حکم گوشت حیوانات تعیین میشود و تفاوتهای زیادی در این زمینه وجود ندارد.
1. حکم خوردن شیر خر از نظر آیتالله خامنهای
پرسش: حکم خوردن شیر قاطر و الاغ چیست؟
پاسخ: خوردن شیر این دو حیوان مکروه است، ولی در برخی موارد، برای مصارف درمانی ممکن است نیاز به نوشیدن این شیر باشد.
2. نظر آیتالله سیستانی درباره نوشیدن شیر الاغ
پرسش: حکم خوردن شیر الاغ و قاطر چیست؟ آیا این حکم قطعی است؟
پاسخ: خوردن شیر الاغ و قاطر مکروه است، اما در فقه اسلامی مسألهای وجود دارد که اگر کسی با حیوانی از این نوع نزدیکی کند، گوشت و شیر آن حیوان نجس خواهد شد و باید به احتیاط از آن پرهیز کرد.
3. نظر آیتالله خمینی درباره خوردن شیر الاغ
پرسش: شیر الاغ از نظر ترکیبات شیمیایی به شیر انسان نزدیک است، حکم خوردن آن چیست؟
پاسخ: حکم خوردن شیر حیوانات بر اساس حکم گوشت آنها مشخص میشود و ارتباطی به نزدیکی آن با شیر انسان ندارد. به دلیل مکروه بودن گوشت الاغ، شیر آن نیز مکروه است.
علت مکروه بودن گوشت الاغ و قاطر
در فقه اسلامی، هر حکمی دلیلی برای آن دارد و قیاس در این مسائل جایگاهی ندارد. امام رضا (ع) در روایتی بیان میکنند که کراهت خوردن گوشت الاغ و قاطر به خاطر نیاز مردم به این حیوانات و ترس از کمبود آنها است.
نتیجهگیری
براساس فقه اسلامی، حکم خوردن شیر حیوانات مطابق با حکم گوشت آنها مشخص میشود. از آنجا که خوردن گوشت الاغ مکروه است، بنابراین شیر این حیوان نیز مکروه است، هرچند که این مکروه بودن به معنای حرمت آن نیست. برای آشنایی با دیگر مسائل شرعی مانند حکم خوردن خرچنگ، مطالعه فتوای دیگر مراجع نیز پیشنهاد میشود.