آیا خرچنگ دریایی حلال است؟ (حکم شرعی خوردن صدف، لابستر، هشت پا، خرچنگ)
گوشت خرچنگ حرام است یا حلال؟
خرچنگ ها حیواناتی هستند از دسته سخت پوستان که روی بدن آن ها را پوسته ای سخت پوشانده است و در دسته بندی حیوانات، جزء انواع دریایی آن قرار می گیرند. از نظر فقهای دین اسلام خوردن گوشت خرچنگ توصیه نمیشود و هیچ اختلاف نظری در این خصوص وجود ندارد . خوردن گوشت حیوانات دریایی به جز آنهایی که فلس دارند توصیه نمیشود.
حیوانات حلال گوشت ضوابط و معیارهای مشخصی دارند که گاهی بی اطلاعی از این موضوع موجب می شود مشتریانی که در پی مزه ها و غذاهای متفاوت هستند غذاهایی را که از نظر شرع اسلام حرام است مصرف کنند.
آیت الله دکتر مهدی هادوی تهرانی مجتهد علوم حوزوی و رئیس مؤسسه رواق حکمت تأکید کرد:تنها راه مقابله با فروش لابستر اطلاع رسانی و مقابله قانونی است. مراجع قانونی باید مانع فروش گوشت حرام در شوند.
خوردن گوشت خرچنگ حرام است
گوشت خرچنگ را نخورید
آیت الله هادوی تهرانی با اشاره به پرورش حیوانات حرام گوشت دیگری چون قورباغه و خرگوش آنغوره گفت:برخی علما از جمله خود من برای مثال با پرورش و فروش گوشت قورباغه و خرگوش آنغوره و فروش آن به غیرمسلمانان مخالف نیستم اما خوردن گوشت آن برای مسلمان حرام است.
وی یادآور شد:مسئله حرمت خوردن گوشت خرچنگ مسئله اختلافی نیست که یکی از علما آن را جایز بداند و دیگری حرام.
در بخش استفتائات پایگاه اینترنتی آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ به اینکه آیا خوردن گوشت خرچنگ حلال است این گوشت حرام توصیف شده است.
آیت الله هادوی تهرانی هم در سایت استفتائات خود تأکید کرده است:در تعابیر فقها معیاری برای حلیت گوشت آبزیان بیان شده است. آنها فرموده اند:آنچه از روایات بدست می آید این است که گوشت حیوانات دریایی خورده نمی شود یعنی خوردن آن حرام است مگر آن نوع از ماهی که پولک (فلس) داشته باشد و خرچنگ از چنین ویژگی برخوردار نیست.
علاوه بر اینکه برای حرمت گوشت خرچنگ دلیل خاصی هم در روایات وجود دارد. امام موسی بن جعفر (ع) می فرمایند:خوردن جرّی (نوعی ماهی) و لاک پشت و خرچنگ حرام است.
آیت الله مجتبی تهرانی نیز در بخش مرتبط با استفتائات خود در پاسخ به خوردن گوشت خرچنگ پاسخ داده اند که حرام است.
ملاک حلیّت و حرمت حیوانات دریایی
امام خمینی (س) در باره حلال و حرام بودن حیوانات دریایی و ملاک آن در تحریرالوسیله میفرمایند:
«لا یؤکل من حیوان البحر إلا السمک و الطیر فی الجملة، فیحرم غیره من أنواع حیوانه حتی ما یؤکل مثله فی البر کبقرة علی الأقوی» (ج 2، کتاب الاطعمة و الاشربة، مسأله 1)
بنابر این:
در نظر ایشان نوع حلال حیوانات دریایی منحصر میباشد در ماهی و برخی از پرندهها؛ و غیر آنها از انواع حیوان دریایی حرام است، حتی اگر حیوانی باشد که نظیر آن در خشکی مانند گاو دریایی حلال گوشت است و خورده میشود، بنابر اقوا.
و از انواع ماهیها حلال نیست مگر نوعی که ذاتا دارای فلس و قشر باشد اگر چه فلس آن باقی نمانده و به علت عارضی از بین رفته باشد. و میگو چون از جنس ماهی فلسدار میباشد پس خوردن آن جایز است. (همان، مسأله 2 و 3)