آیا برداشتن پول از جیب پدر و مادر دزدی محسوب میشود
آیا برداشتن پول از جیب پدر و مادر دزدی محسوب میشود؟ دزدی یکی از کارهایی است که در اسلام حرام شمرده شده است و باید از آن پرهیز کرد. درست است که والدین موظف به تامین مایحتاج فرزندان خود هستند اما آیا میتوان از اموال آنها بدون اجازه استفاده کرد؟! در این مقاله از سایت عابدون قصد داریم این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم، پس با ما همراه باشید.
آیا برداشتن پول از جیب پدر و مادر دزدی محسوب میشود؟
قانون مجازات جمهوری اسلامی ایران بر اساس قوانین مجازات اسلامی که در کتاب مقدس قرآن، روایات معتبر امامان و پیامبر اکرم اسلام و همچنین با بازنگری قانون اساسی پیش از انقلاب نگارش شده است. در ادامه به بررسی حکم دزدی از پدر و مادر خواهیم پرداخت. با توجه به قانون مجازات که در برخی از موارد سکوت کرده است، احکام مربوط به برخی از بزهکاری ها مانند دزدی از والدین بر اساس نظر فقها تعیین شده و محکوم بر این اساس مجازات می شود. در ادامه به بررسی دقیق تر حکم دزدی از پدر و مادر خواهیم پرداخت.
مقاله پیشنهادی برای مطالعه: آیا برداشتن پول از جیب فرزند حرام است؟
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
جایز نیست و لازم است اموال دزدیده شده به پدر و مادر برگردانده شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حرام است و باید مبالغ دزدی شده را پس دهد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مثل سایر دزدی ها است و جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
جایز نیست.
دختر یا پسر صغیره نفقه شان بر پدر شرعا واجب است و قوانین کشور نیز به همین شکلی است.
نفقه تنها شامل ضروریات می شود نظیر: خوراک، دارو، البسه، ضروریات تحصیلی؛ در صورتی که پدر این ها را تامین کند و فرزند از اموال او بردارد سرقت به حساب می آید و لازم است که مال مأخوذه را به پدر برگرداند یا حلالیت بطلبد.
اما اگر پدر موارد یادشده را تامین نمی نماید و فرزند برای احتیاجاتش راه دیگری ندارد برای او برداشتن پول پدر درحد ضرورت جایز است و اشکالی شرعی ندارد.
دقت داشته باشید که مخارج تفریحی، تنوعی، سفر و امثالهم بر عهده پدر نیست و برای فرزند جایز نیست که از اموال پدر برای این مقاصد بردارد.
به دلیل حدیث هند دختر عتبه که در حضور حضرت رسول علیه السلام عرض کرد:
إن أبا سفيان رجل شحيح وليس يعطيني ما يكفيني وولدي إلا ما أخذت منه وهو لا يعلم، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: خذي ما يكفيك وولدك بالمعروف. متفق عليه.
ابو سفیان مرد بخیلی است احتیاجات من و پسرم را پرداخت نمی کند جز آنچه که خودم بدون علم او برداشت کردم، آن حضرت فرمود: برای خودت و فرزندت به میزان لازم بردار.
سرقت مسلحانه از پدر و مادر:
از نظر قانون سرقت به چند دسته تقسیم بندی می شود. سرقت مسلحانه، یکی از انواع سرقت است که نسبت به سایر انواع سرقت به این دلیل که با تهدید و ارعاب یا آسیب رساندن به جان شخص همراه بوده است، مجازات سنگین تری در پی خواهد داشت. حکم دزدی از والدین به صورت مسلحانه 5 تا 10 سال زندان و 74 ضربه شلاق است. البته والدین می توانند رضایت دهند ولی جنبه عمومی جرم همچنان پای بر جا بوده و باید اجرا شود. به طور کلی می توان گفت که در سرقت از پدر و مادر موارد بسیار مهمی باید توسط قاضی بررسی شود تا حکم مجازات صادر گردد. اتفاق نظر تمامی علما در مورد سرقت از پدر و مادر آن است که این دزدی با سایر انواع سرقت متفاوت نبوده و شخص مجرم باید به مجازات برسد.