آیا برداشتن پول از جیب فرزند حرام است؟
آیا برداشتن پول از جیب فرزند حرام است؟ درست است که والدین اختیارات زیادی نسبت به فرزندان خود دارند ولی آیا جایز است که مال او را بدون اجازه تصرف کنند؟ در این مقاله از سایت عابدون قصد داریم این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم پس با ما همراه باشید.
آیا برداشتن پول از جیب فرزند حرام است؟
پاسخ آیتالله خامنهای
چنانچه پدر و مادر فقیر باشند، و فرزند با وجود تمکن مالی نفقه آنها را ندهد، به حاکم شرع مراجعه می شود تا فرزند را مجبور به دادن نفقه کند و اگر حالم شرع نبود به مومنین عادل و اگر آنها هم نبودند به مومنین فاسق مراجعه کند تا او را مجبور به دادن نفقه کنند ولی خوردن از خانه او – چنانچه علم به کراهتش ندارد- اشکالی ندارد.
پاسخ آیتالله مکارم
در فرض سوال والدین واجب النفقه فرزند به شمار می آیند و بر فرزند لازم است به والدین خود رسیدگی نماید؛ البته تصرّف والدین در اموال فرزند بدون رضایت او جایز نیست.
آیت الله سیستانی
با اذن حاکم شرع اشکال ندارد.
پدر به تصرف در مال فرزند مجاز است
قاضیزاده در ادامه اضافه کرد: در روایت دیگری بیان شده که پسری مالی دارد و پدرش مال او را برداشته و به حج میرود، امام(ع) فرمودند اشکالی ندارد، بچه حق ندارد از مال پدر بردارد ولی پدر میتواند برای حج واجب یا مستحب از مال پسر استفاده کند. البته کسانی مانند شیخ طوسی آن را توجیه کرده و نپذیرفته است؛ وی گفته است اینکه گفتهاند پدر از مال پسر بردارد در موارد حاجت و در شرایط تنگناست، ولی اینکه پول فرزندش را بردارد و با آن به حج برود درست نیست، بلکه ممکن است در اینجا مراد قرض کردن باشد. اگر حج بر پدر لازم نیست، حق ندارد از مال پسرش بردارد و حج برود، زیرا مستطیع نیست.
استاد سطح خارج حوزه علمیه تصریح کرد: شیخ حرعاملی هم همانند شیخ طوسی آن را حمل بر قرض کرده یا اینکه حج بر گردن پدر واجب است. در روایت دیگری بین پدر و مادر فرق گذاشته است. روایت بیان کرده که اگر پدر و مادر هر دو نیازمند و محتاج باشند، پدر بدون اذن فرزند میتواند از مال او بردارد، ولی مادر باید با اذن فرزند همراه باشد. البته در برخی روایات گفته شده که اگر مادر واجبالنفقه باشد، فرزند باید نفقه او را بدهد. علما در توضیح این تفاوت گفتهاند که مثلا مادری طلاق گرفته و شوهر کرده و شوهرش خرجی او را میدهد پس حق ندارد بدون اذن فرزند از مالش بردارد.